Σκωτία: Οι ΑΠΕ κορυφαία πηγή ενέργειας με αιολικά και υδροηλεκτρικά

Η ανανεώσιμη ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αιολικά πάρκα και άλλες καθαρές τεχνολογίες αποτέλεσε για πρώτη φορά τα χρονικά τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στοιχεία του φορέα Scottish Renewables αποδεικνύουν ότι οι ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 30% περισσότερη ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια, άνθρακα ή φυσικό αέριο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2014, με 10,4 Τεραβατώρες.

Τα στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, φυσικό αέριο και πυρηνικά παρείχε ο διαχειριστής των δικτύων της Βρετανίας, National Grid.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ΑΠΕ δεν τροφοδοτούν το Εθνικό Δίκτυο, αλλά αποτελούν μέρος τοπικών δικτύων διανομής, πράγμα που σημαίνει ότι ο διαχειριστής δεν κατέχει επαρκή στοιχεία για τη συνολική διείσδυση της καθαρής ενέργειας.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Scottish Renewables, Νάιαλ Στούαρτ έκανε λόγο για “ιστορική στιγμή για τον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας και βασικό ενδιάμεσο στάδιο επίτευξης του στόχου της σκωτικής κυβέρνησης για παραγωγή του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ΑΠΕ ως το 2020”.

“Πρόκειται για μια πολύ θετική είδηση για όσους νοιάζονται για την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σκωτία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μέχρι τούδε τη μερίδα του λέοντος της ηλεκτροπαραγωγής στη Σκωτία παρήγαν πυρηνικά εργοστάσια.

Τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος (Decc) επιβεβαιώνουν ότι υδροηλεκτρικά και επίγεια αιολικά παραμένουν οι βασικές ΑΠΕ στη Σκωτία, ωστόσο -όπως άλλωστε έχουμε δημοσιεύσει στο econews- οι Σκωτσέζοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη θάλασσα για να εκμεταλλευτούν το πολύ σημαντικό δυναμικό των υπεράκτιων αιολικών, της κυματικής και της παλιρροϊκής ενέργειας.

Πηγή: http://www.econews.gr/