Η ανθρωπότητα κατανάλωσε όλους τους πόρους της Γης για το 2015

Στις 13 Αυγούστου η ανθρωπότητα εξάντλησε την προϋπολογισμένη βιοχωρητικότητα της φύσης για ολόκληρο το έτος, δηλαδή τη δυνατότητα του πλανήτη να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες μέσω της παραγωγής των οικοσυστημάτων και της ικανότητας απορρόφησης αποβλήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη ημέρα ήταν η λεγόμενη Ημέρα Υπέρβασης της Γης, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία η κατανάλωση της ανθρωπότητας ξεπερνάει την ικανότητα της Γης να παράγει πόρους για το έτος.

Η Ημέρα Υπέρβασης, η οποία υπολογίζεται από το 1970, έχει μετακινηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου το 2000 στις 13 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με την οικολογική υπέρβαση να οφείλεται στην αποψίλωση των δασών, την έλλειψη γλυκού νερού, τη διάβρωση του εδάφους, την απώλεια της βιοποικιλότητας και κυρίως την παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Το αποτύπωμα άνθρακα της ανθρωπότητας έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο κόσμος εμφάνισε για πρώτη φορά οικολογική υπέρβαση», δήλωσε ο κ. Μάτις Γουακερνάγκελ, Πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος που υπολογίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό βιοχωρητικότητας της Γης.

Αν δε ληφθούν μέτρα, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης θα εμφανιστεί στις 28 Ιουνίου το 2030, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται σχεδόν τους διπλάσιους πόρους της Γης για να καλύψει τις ανάγκες της. Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωθούν κατά 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα έως το 2030, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης θα λάβει χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2030, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Τα στοιχεία υπολογίζονται εξετάζοντας τις απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε τρόφιμα, ξυλεία, νερό και άλλους πόρους, σε σχέση με την εκτιμώμενη δυνατότητα παραγωγής της Γης. Το 1970 η Ημέρα Υπέρβασης της Γης έλαβε χώρα στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά εμφανίζεται σταθερά νωρίτερα από τότε. Το 1980 έλαβε χώρα στις 3 Νοεμβρίου, το 1990 στις 13 Οκτωβρίου και το 2000 στις 4 Οκτωβρίου.

Μεγάλες χώρες με αραιούς πληθυσμούς και πλούσια οικοσυστήματα, όπως η Σενεγάλη και η Καμπότζη, έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, της οποία η Ημέρα Υπέρβασης ήταν φέτος στις 14 Μαΐου.