Οι παγετώνες του Έβερεστ ίσως λιώσουν μέχρι το τέλος του αιώνα

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες του όρους Έβερεστ ίσως λιώσουν πριν από το τέλος αυτού του αιώνα. Το όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στη γη, με καταγεγραμμένο ύψος 8.848 μέτρων. Το βουνό δεν είναι γνωστό μόνο για το ύψος του, αλλά και για τους παγετώνες που το καλύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Παγετώνες ονομάζονται οι μεγάλες μάζες πάγου που συνήθως κινούνται λόγω συμπίεσης του χιονιού.

Ωστόσο, πρόσφατα, λόγω της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, διάφορα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι σχεδόν το 70 με 90 τοις εκατό του πάγου από τους παγετώνες θα λιώσει μέχρι το 2100. Εάν μία τέτοια μεγάλη ποσότητα πάγου λιώσει, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Διεθνής ερευνητική ομάδα από το Νεπάλ, τη Γαλλία και την Ολλανδία, πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη μελέτη, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή για την κατανόηση της συσσώρευσης και ανακατανομής των παγετώνων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Σέι του Διεθνούς Κέντρου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών (ICIMOD), συνέλεξαν επίσης δεδομένα σχετικά με το πόση μάζα παγετώνα συσσωρεύεται από την χιονόπτωση και ανέλυσαν τις βροχοπτώσεις και τις αλλαγές της θερμοκρασίας της περιοχής.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εφάρμοσαν τις προσομοιώσεις σε οκτώ διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής, ανάλογα με τις προβλεπόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των παγετώνων αναμένεται να λιώσει ακόμη και στα πιο αισιόδοξα μελλοντικά σενάρια.

Η περιοχή των Ιμαλαΐων διαθέτει τον περισσότερο πάγο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον πλανήτη, με την εξαίρεση των δύο πόλων, οπότε αν οι παγετώνες λιώσουν τότε τα αποτελέσματα θα είναι άκρως καταστροφικά και απρόβλεπτα, προκαλώντας πλημμύρες, αλλαγές στη ροή ποταμών και στο γόνιμο έδαφος, καθώς και δυσκολία στην πρόσβαση σε υδάτινους πόρους, προειδοποιούν οι ερευνητές.