Έκκληση της WWF στην Ιαπωνία να σταματήσει τη σφαγή φαλαινών

Η παράνομη θανάτωση φαλαινών στο όνομα της επιστήμης πρέπει να σταματήσει, προειδοποιεί η WWF, την ίδια στιγμή που οι σημαντικότεροι ειδικοί φαλαινών συνεδριάζουν με την Επιστημονική Επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC).

Οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF καλούν την επιτροπή να υποστηρίξει την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που απαγορεύει τη φαλαινοθηρία με πρόσχημα επιστημονικούς λόγους.

«Η Επιστημονική Επιτροπή της IWC θα πρέπει να απορρίψει τη νέα πρόταση φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας», δήλωσε η Έιμι Λέσλι της WWF.  «Το Διεθνές Δικαστήριο συμπέρανε πως το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας δεν αποτελεί επιστήμη, και η ομάδα εμπειρογνωμόνων που ανέλυσε τη νέα πρόταση κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Ως εκ τούτου, η επιστημονική επιτροπή πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους», πρόσθεσε.

Η εμπορική φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί από το 1986, αλλά εν τω μεταξύ η Ιαπωνία έχει θανατώσει πάνω από 10.000 φάλαινες χωρίς συνέπειες, χρησιμοποιώντας προσχήματα επιστημονικής έρευνας, εκμεταλλευόμενη μια παλιά διάταξη της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ρύθμιση της Φαλαινοθηρίας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Το κρέας των φαλαινών στη συνέχεια πωλείται ως τροφή, παρακάμπτοντας το μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία.

Στις αρχές του περασμένου έτους, το Διεθνές Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το κυνήγι της Ιαπωνίας δεν υπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς και, ως εκ τούτου, ήταν παράνομο. Οι κυβερνήσεις των κρατών της IWC αποφάσισαν επίσης να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους σε κάθε μελλοντική αποστολή που επικαλείται σκοπούς επιστημονικής έρευνας.

Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των χωρών μελών της επιτροπής, η Ιαπωνία το καταψήφισε και υπέβαλε ένα αναθεωρημένο σχέδιο έρευνας που απαιτεί τη θανάτωση 333 φαλαινών ετησίως για τα επόμενα 12 χρόνια.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Επιτροπής της IWC, διαπίστωσε σε πρώτη ανάγνωση ότι η πρόταση δεν καταδεικνύει την ανάγκη για θανάτους φαλαινών. Η ολομέλεια της επιτροπής αυτή την εβδομάδα θα λάβει την τελική απόφαση όσον αφορά την επιστημονική αξιοπιστία του κυνηγιού της Ιαπωνίας, αν και η απόφαση θα παραμείνει εμπιστευτική μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκοτώνουμε φάλαινες σήμερα στο όνομα της επιστήμης. Το γνωρίζουμε εμείς, το γνωρίζει ο κόσμος, και τώρα ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι το πρόγραμμα της Ιαπωνίας δεν αποτελεί επιστήμη. Ελπίζουμε ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα πράξει σωστά και θα αποτρέψει την Ιαπωνία να θανατώνει φάλαινες και να συνεχίζει να το αποκαλεί επιστήμη», δήλωσε η Λέσλι.