Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει τη μείωση του μεγέθους του ELA στις ελληνικές τράπεζες

Το ενδεχόμενο να μειώσει το μέγεθος του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών που αγγίζει σήμερα τα 74 δισ. ευρώ εξετάζει η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει τρόπους να περιορίσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αντιδράσεις εντός του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αυξάνονται σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει το Eurogroup αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προτίθεται να προβεί,προκειμένου να διασφαλίσει χρηματοδότηση, είναι πιθανό να επιβληθούν αλλαγές στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ώστε να δανειστούν κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει πως στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για την αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα ενέχυρα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε πηγή του πρακτορείου.