Τρίτο πακέτο 25-30 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα σύμφωνα με την Barclays

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 25-30 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να χρειαστεί η Ελλάδα, τονίζει σε ανάλυσή της η Barclays και επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να λάβει συνειδητά την απόφαση να φύγει από την Ευρωζώνη ωστόσο όμως το ρίσκο ενός Grexit είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική τράπεζα, οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από μόνη της, επομένως η χώρα θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους 12-18 μήνες. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές το β’ τρίμηνο του 2015 ή ακόμα και το 2016.

Φυσικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι εύκολο να συμφωνηθεί, αφού από τη μία, η Ελλάδα έχει κουραστεί από την επιβολή μεταρρυθμίσεων και από την άλλη τα ευρωπαϊκά κράτη χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και γίνονται λιγότερο διατεθειμένα να της δανείσουν χρήματα. Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι ήδη οι δύο πλευρές έχουν διαπιστώσει ότι κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις όσον αφορά τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, όντας στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας είναι υψηλότερο από ποτέ, ωστόσο, διατηρεί ως βασικό της σενάριο τη μη χρεοκοπία της, αφού όπως λέει κάτι τέτοιο δεν θα το αποφάσιζε εκούσια η ελληνική κυβέρνηση αλλά θα ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ή να εκτροχιαστεί το μετέπειτα πρόγραμμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε φυσικά bank run και πιθανότατα θα ακολουθούσε έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων.