NOMURA: Στο 40% οι πιθανότητες ενός Grexit

Οι πιθανότητες ενός Grexit αγγίζουν το 40% σύμφωνα με νέα έκθεση της ΝOMURA που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενδεχομένως να ενισχυθούν περαιτέρω όσο δεν υπάρχει σαφής αλλαγή στάσης τόσο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των πιστωτών.

«Πιθανώς η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στην έξοδο απ’ ότι ήταν από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη», σημειώνει η Nomura, και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση μάλλον έχει υποτιμήσει την τρέχουσα επιθετικότητα των πιστωτών, η οποία έχει ενισχυθεί τόσο χάρη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ως μη υπαρκτό τον κίνδυνο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολέθριες κινήσεις, λόγω μη ορθής εκτίμησης της κατάστασης και καταλήγει λέγοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ, να υπάρξει επιβολή περιοριστικών όρων την διακίνηση κεφαλαίων και τελικώς να επέλθει ένα «Greccident».