Στο στόχαστρο της Wind η CYTA

Μετά την Forthnet που έχει μπει στο στόχαστρο των τριών μεγάλων του κλάδου τηλεπικοινωνιών, σειρά πήρε και ο τελευταίος πάροχος τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και αυτός είναι η CYTA.

Η κίνηση που τάραξε τα λιμνάζοντα τηλεπικοινωνιακά νερά των τελευταίων μηνών ήταν οι συζητήσεις που διενεργήθηκαν μεταξύ στελεχών της Wind και της εν Ελλάδι θυγατρικής του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, Cyta Hellas, με στόχο την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του “moneypro”, οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς όμως να οδηγηθούν σε συμφωνία και μάλιστα χωρίς καν να κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη και επίσημη πρόταση από την πλευρά της wind, αν και το επιδίωξε.

Και αυτό γιατί η κυπριακή πλευρά δεν φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, αναμένοντας ίσως τη βελτίωση του κλίματος και άρα του όποιου τιμήματος ή για να μπει η ίδια σε μια διαδικασία αναζήτησης του καταλληλότερου αγοραστή.

Μία άλλη παράμετρος που ίσως να έπαιξε ρόλο στην άρνηση των Κυπρίων απέναντι στη Wind μπορεί να είναι και το ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το συνολικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων της Κυπριακής κυβέρνησης και το ρόλο που θα παίξει η Cyta σε αυτό. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα στην κυπριακή κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τους κυπρίους στην «θυσία» της ελληνικής θυγατρικής της για να κρατήσει υπό τον έλεγχο της τον Οργανισμό της Μεγαλονήσου.

Όπως και να έχει, αναλυτές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο, έλεγαν στο moneypro ότι αναπόφευκτα η Cyta θα αναγκαστεί να ανέβει σε κάποιο από τα άρματα των ισχυρών, καθώς από μόνη της δύσκολα θα αντέξει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τη συρρίκνωση της ελληνικής πίτας.

Πάντως η Wind, η οποία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την Cyta Hellas, αν δεν τρέξουν οι εξελίξεις με την Forthnet σύντομα, φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες στην περίπτωση που οι Κύπριοι μπουν στην διαδικασία πώλησης, καθώς μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο άντλησε ρευστότητα ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο.

Την ίδια ώρα που η Vodafone δύσκολα θα «έμπλεκε» σε μια τέτοια διαδικασία αφού μόλις ολοκλήρωσε την εξαγορά της Hellas on Line, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η ολοκλήρωση του due diligence και η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την forthnet από κοινού με την wind. Αντίθετα ο ΟΤΕ ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μια εξαγορά εταιρίας τηλεφωνίας λόγω δεσπόζουσας θέσης.

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ». ΟΤΕ, Wind και Vodafone, προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις αλλά και εξαγορές για να αυξήσουν ή να διατηρήσουν, τα μερίδια τους σε μια διαρκώς συρρικνούμενη αγορά. Το μυστικό λοιπόν για την συντήρηση ή και την αύξηση των μεγεθών των 3 παικτών του κλάδου ακούει στο όνομα Quad Play. Δηλαδή η δυνατότητα παροχής ενός πακέτου υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει : φωνή, μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Forthnet είναι αυτή που μπορεί να δώσει την δυνατότητα παροχής quad play σε Vodafone και Wind, αλλά και την συνεισφορά εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της προς αξιοποίηση από τους δύο παίκτες. Εξέλιξη που θα τους καθιστούσε ευθέως ανταγωνιστικούς στον ΟΤΕ, που επιδιώκει να τους «στερήσει» αυτή την δυνατότητα μέσω της εξαγοράς της Nova, για την οποία έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά.

Η Wind είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια την «συλλογή» μετοχών της forthnet με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει το 33,3%. Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε και το 7% περίπου που ελέγχει η Vodafone συμπληρώνεται ένα πολύ κρίσιμο για το μέλλον της εταιρίας πακέτο της τάξης του 40%.

Η ολοκλήρωση του due diligence και το «αγκάθι»

Αν και το due diligence στη Forthnet ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα δίμηνο, για διάφορους λόγους που αφορούν κυρίως τους άραβες μετόχους της forthnet,(σ.σ. κατέχουν το 45% της εταιρίας) καθυστέρησε αρκετά με αποτέλεσμα να μεσολαβήσουν και όλες αυτές οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δημιούργησαν ένα σαφώς δυσμενέστερο κλίμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2014 έκλεισε σχεδόν ισορροπημένο για τον κλάδο, το πρώτο διάστημα του 2015 «ξαναπάγωσε» για τα καλά όπως λένε στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του “moneypro” το due diligence στη forthnet έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι υποψήφιοι διεκδικητές της έχουν την απόλυτη εικόνα των δεδομένων της, ωστόσο η κατάθεση μιας δεσμευτικής προσφοράς στην συγκεκριμένη συγκυρία φαντάζει δύσκολη, από τη στιγμή που ο αγοραστής θα αναλάβει και το πολύ μεγάλο κόστος του υψηλού δανεισμού της εταιρίας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ασφυξίας.

Βέβαια όπως είναι εύλογο, αυτό το καθεστώς μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη αν ο ένας από τους δύο διεκδικητές αποφασίσει να κινηθεί πρώτος και να αιφνιδιάσει. Και αυτό γιατί, όπως σημειώθηκε, η παροχή υπηρεσιών φωνής και internet θεωρείται κορεσμένη, με την εμπορική διαφοροποίηση ελάχιστη, όπως και τα περιθώρια κέρδους. Αντίθετα η προσφορά συνδρομητικού τηλεοπτικού «περιεχομένου», δίνει σημαντικά περιθώρια στρατηγικής ανάπτυξης. Και όλα αυτά μαζί καθιστούν την forthnet πολύφερνη νύφη.