Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την μείωση των επιτοκίων

Πολιτική μείωσης των επιτοκίων με στόχο την στήριξη και την ενδυνάμωση της οικονομίας της, αφού οι πληθωριστικοί κίνδυνοι συνεχίσουν να υποχωρούν, αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Σε συνέδριο της Ένωσης Ρωσικών Τραπεζών στη Μόσχα, η διοικήτρια Ελβίρα Ναμπιουλίνα τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουν ποσοτική χαλάρωση από μεριά τους, αφού το κύριο μέσο της πολιτικής τους είναι το βασικό επιτόκιο. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κατανοώ την ειλικρινή επιθυμία να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στον δανεισμό και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Καταλαβαίνω τους στόχους αυτούς, αλλά πιστεύω ότι οι συνταγές που χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες δεν θα είναι αποτελεσματικές και θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στις συνθήκες της ρωσικής οικονομίας».

Η Τράπεζα της Ρωσίας προχωρεί αποφασιστικά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς εφέτος προχώρησε ήδη σε δύο μειώσεις των επιτοκίων, έπειτα από έξι αυξήσεις τους στη διάρκεια του 2014, μεταξύ των οποίων και η κίνηση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αύξησε το επιτόκιο στο 17% για να σταματήσει τη ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας του ρουβλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τις 26 Νοεμβρίου 2014 και διαμορφώθηκε στα 60 ρούβλια ανά ευρώ.

Σταθεροποιητικό αποτέλεσμα έφερε η αυστηρότερη νομισματική πολιτική που εφαρμόσθηκε το 2014, καθώς αντιμετώπισε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες υποτίμησης του ρουβλίου, συμβάλλοντας επίσης στην αποτροπή του «σεναρίου του στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε η Ναμπιούλινα.

«Με την υποχώρηση των πληθωριστικών κινδύνων, η Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει να μειώνει το βασικό επιτόκιο» τόνισε η τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε ως στόχο να μειώσουμε με οποιοδήποτε κόστος τον πληθωρισμό, αλλά θα το κάνουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας».

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,9% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, έναντι αύξησης 16,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η κατάσταση της οικονομίας θεωρείται ο κύριος λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις 31 Μαρτίου, αντί του πληθωρισμού.

«Αναμένουμε μια αρκετά ταχεία μείωση του πληθωρισμού, εάν δεν υπάρξουν νέες απρόβλεπτες περιστάσεις» δήλωσε η Ναμπιούλινα, προσθέτοντας ότι αναμένεται μείωσή του σε περίπου 9% τον επόμενο Μάρτιο και ότι είναι ρεαλιστικός ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πληθωρισμό 4% το 2017.