Αύξηση παρουσιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων το 2015

Αισιόδοξος για την θερινή τουριστική σεζόν εμφανίστηκε ο Γιώργος Καμίνης σε χθεσινή (02/04) του ομιλία στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α). Ωστόσο, ο Δήμαρχος Αθήνας εκτόξευσε βολές προς διάφορες κατευθύνσεις  σε μια προσπάθεια περιφρούρησης του θετικού κλίματος.

Ο κ. Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται σταθερότητα, ομαλότητα και απαλλαγή από παλιές ιδεοληψίες. Ακόμη σχολίασε τα ωράρια λειτουργίας των Μουσείων και εξήγησε πως θα  πρέπει να είναι ανοιχτά στην πόλη τα απογεύματα όλο τον χρόνο. Ο Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως θα επαναφέρει πάλι το παλιό σύστημα που προβλέπει δύο Κυριακές τον χρόνο.

Ακόμη με αφορμή τους πρόσφατους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμια κήρυξε πόλεμο κατά των γκράφιτι ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι η απουσία της είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.

Ωστόσο ο κ. Καμίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις τους και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο τουρισμός της Αθήνας θα διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά φέτος, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 οι διεθνείς αφίξεις στην πόλη αυξήθηκαν κατά περίπου 30%. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρο Βασιλικό, η Αθήνα θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα πληρότητας  και φέτος αφού  σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, παρατηρείται αύξηση κατά 14,5% της πληρότητας σε σχέση με το ίδιο δίμηνο του 2014, κατά 2,4% της μέσης τιμής δωματίου και κατά 17,2% του μέσου εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο.

Ωστόσο παρά την αισιοδοξία που προκύπτει από τα στοιχεία ο κ. Βασιλικός επισήμανε πως η κατάσταση δεν είναι ιδανική καθώς θα χρειαστούν αρκετές καλές χρονιές για να αποκατασταθούν οι συσσωρευμένες απώλειες των περασμένων ετών. Τέλος στη συνέλευση παρουσιάστηκε σχετική έρευνα από την οποία προκύπτουν τα εξής:

-Η ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα στην Αθήνα είναι περίπου 110 ευρώ, εκ των οποίων 39 ευρώ ξοδεύονται σε εστιατόρια και καφετέριες και 32 ευρώ για ψώνια.

-Περίπου το 75% των ερωτηθέντων στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές.

Τέλος η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ανέφερε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία η νέα τουριστική στρατηγική στην οποία η Αθήνα αποτελεί «πόλη – πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης».