Ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες – Τι περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ

Φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, κίνητρα για συγχωνεύεις και καινοτομία αλλά και δυνατότητα απόκτησης Golden Visa για τους πολίτες τρίτων χωρών που θα επενδύσουν 250.000 ευρώ σε startups περιλαμβάνονται στο φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι φορολογούμενοι που θα ανοίξουν «κλειστά» διαμερίσματα και θα τα διαθέσουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση αλλά και όσοι εγκαταλείψουν το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης και γυρίσουν τα σπίτια τους στην μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια.

Το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακίνητων αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ από 10% που ισχύει φέτος. Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ παραμένει για μεγαλύτερης αξίας ακίνητα με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι από τον Απρίλιο του 2025 οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν θα έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Πρωθυπουργός εκτός από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 εξήγγειλε στοχευμένες διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης τους διευρύνοντας την περίμετρο των επαγγελματιών που θα κερδίζουν έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα σε όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές μέχρι 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει :

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται πλήρως το τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

2. «Κλειστά» ακίνητα: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τύπου Airbnb που εισπράττει 1.000 ευρώ το μήνα εάν επιστρέψει στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης θα κερδίσει σε φόρο 1.800 ευρώ ετησίως.

3. Σταθερή τηλεφωνία: Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

4. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% από 10% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

5. Επιχειρήσεις: Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

6. Κίνητρα για συγχωνεύσεις: Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα. Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

7. Τέλος εποχής για το χαρτόσημο: Παρελθόν θα αποτελεί από το επόμενο έτος το τέλος χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές, από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

8. «Golden Visa»: Πολίτες τρίτων χωρών που θα επενδύουν κεφάλαια τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup εταιρείες θα μπορούν να λαμβάνουν «χρυσή βίζα».

Με πληροφορίες από insider.gr