Χαμηλότερη ανάπτυξη για φέτος ( σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού) και υψηλότερα πλεονάσματα για το 2025 προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα σταλεί στην Κομισιόν και αποτελεί τυπική υποχρέωση για την χώρα.
Μετά τις μέτριες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2023 καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% έναντι εκτίμησης για 2,4% ο πήχης για την ανάπτυξη χαμηλώνει στο 2,5% για το 2024 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,9%. Ωστόσο, από το 2025, έτος κατά το οποίο οι περισσότερες από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, αναμένεται να αυξηθεί στο 2,8%, για υποχωρήσει το 2026 και να αυξηθεί ξανά το 2027.
Στο δημοσιονομικό πεδίο ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα διατηρείται στο 2,1% του ΑΕΠ και αυξάνει στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2025 ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 152,3% του ΑΕΠ στο τέλος αυτής της χρονιάς. Σημειώνεται ότι για την πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, στο βασικό σενάριο του πρόσφατου Debt Monitor οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν υπολογίσει ότι για να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος στο 116,4% το 2034, η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης 0,8% σε μέσα επίπεδα και πρωτογενή πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Σε καθ περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πετυχαίνει από φέτος μέχρι και το 2027 πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από το 2,1 % του ΑΕΠ, με στόχο να μειώσει ταχύτερα το χρέος της, όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο μέγεθος.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι προβλέψεις για μέση ταχύτητα 2,6% το 2024 είναι αμετάβλητες ενώ για το 2025 προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των πιέσεων στο 2%. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης είναι μια μέση ετήσια απορρόφηση κοινοτικών πόρων της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την επόμενη τριετία. Είναι η παράμετρος….Χ!
Η ανάπτυξη θα έρθει σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος σε μέσα επίπεδα δεν θα ξεπερνά το 2%, για την επόμενη τριετία, από 2,7% που αναμένεται να είναι φέτος.
Στο Πρόγραμμα αναμένεται να «αποκαλυφθούν» τυχόν άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε βάθος τετραετίας, καθώς και τα εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια. Όλα τα κράτη- μέλη θα πρέπει να υποβάλουν Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις κατευθύνσεις που θα δώσει τον Ιούνιο, σε κάθε κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στη σταθερά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα υποχωρήσουν σταδιακά στο 2% μέσα στο 2025,
Όσον αφορά στις προσδοκίες για παροχές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθάρισε πρόσφατα στην Βουλή πως «εάν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές». Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη το κέντρο βάρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή μετατοπίζεται από το πρωτογενές πλεόνασμα στη συγκράτηση της αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών η οποία δεν θα μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό που πιθανότητα θα είναι της τάξης του 3% και θα μεταβάλλεται στην τετραετία. Μόνο εφόσον ο ρυθμός αύξησης των δαπανών είναι χαμηλότερος από το πλαφόν θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ενισχύσεις στα νοικοκυριά ενώ αντίθετα σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη «χειρότερη εκτέλεση επί του στόχου δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη. Και στην περίπτωση υπέρβασης του στόχου κατά ποσοστό που ξεπερνά το 0,3% του ΑΕΠ για ένα έτος ή 0,6% σωρευτικά, η Ε.Ε. θα μπορεί να θέσει το κράτος μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».