Επενδύσεις οι οποίες συνολικά φτάνουν περίπου τα 85 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026, σχεδιάζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στους πυλώνες: Περιβάλλον – Κοινωνία – Υπευθυνότητα, η εταιρεία αναπτύσσει επενδυτικό πλάνο ύψους 65 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο, εκ των οποίων το 50% περίπου θα αφορά σε πράσινες επενδύσεις. Οι υπόλοιπες αφορούν σε μία σειρά από κομμάτια της δραστηριότητάς της, όπως σε γραμμές παραγωγής για την αύξηση της παραγωγικότητας, υλικά συσκευασίας, κτίρια κτλ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης.
«Βαρόμετρο» ο καιρός για την πορεία της αγοράς
Σε ό,τι αφορά την αγορά της μπύρας και την πορεία της κατά τη διάρκεια του έτους, αν και o τομέας ΗORECA ο οποίος αποτελεί το περίπου 60% του συνόλου δεν αποτυπώνεται σε αριθμούς, ο κ. Δανιηλίδης εκτίμησε πως συνολικά «η αγορά θα κλείσει στο τέλος του έτους, πολύ ελαφρά παραπάνω σε σχέση με πέρσι, σε όγκο πωλήσεων».
«Το βαρόμετρο της αγοράς μπύρας το 2023 ήταν ξεκάθαρα ο καιρός» σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης εξηγώντας πως «το πρώτο τρίμηνο ο καιρός ήταν εξαιρετικά καλός και πήγε καλά, το δεύτερο τρίμηνο, που είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο, είχαμε πολύ κακό Μάιο και Ιούνιο και πήγε αρκετά πίσω η αγορά, στη συνέχεια είχαμε καλό Ιούλιο και Αύγουστο, ο Σεπτέμβριος ήταν καλύτερος από αυτό που αναμέναμε και τέλος έχουμε ένα εξαιρετικό τελευταίο τρίμηνο».
«Ανθεκτικά» τα επώνυμα προϊόντα μπύρας
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημείωσε παράλληλα πως παρατηρείται ότι «αν και υπάρχει ο προβληματισμός για τον πληθωρισμό, στην αγορά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι οι τάσεις έχουν επηρεαστεί σοβαρά. Η καταναλωτική συμπεριφορά δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα».
Εξήγησε μάλιστα ότι «η κατηγορία της μπύρας είναι μία από από εκείνες στις οποίες τα επώνυμα προϊόντα πήγαν καλύτερα από τα private label» προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει πως ο συνδυασμός τιμών και προωθητικών ενεργειών ήταν τέτοιος που οι καταναλωτές θεώρησαν ότι η αξία των χρημάτων τους ήταν υψηλότερη στα επώνυμα προϊόντα». Σημείωσε παράλληλα ότι ως κατηγορία «έχουμε ήδη το υψηλότερο ποσοστό προωθητικών ενεργειών στην Ευρώπη».
Οι ανατιμήσεις
Σχετικά με τις ανατιμήσεις ο κ. Δανιηλίδης επεσήμανε ότι έγιναν μία φορά τον Φεβρουάριο και η επιβάρυνση του καταναλωτή ήταν σε «υψηλό μονοψήφιο ποσοστό», περίπου κατά 8% μεσοσταθμικά. «Συνολικά στην Ελλάδα, νομίζω ότι η κατηγορία της μπύρας είναι από εκείνες με τις μικρότερες ανατιμήσεις» υπογράμμισε. Για το 2024 σημείωσε ότι σχεδιάζονται «πολύ χαμηλές, περιορισμένες ανατιμήσεις», το ύψος των οποίων ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί.
Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της. Με βάση τα στοιχεία, μέσω της δραστηριότητάς της η άμεση οικονομική αξία που διανέμεται στην κοινωνία ανέρχεται στα 378 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2022. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεσμεύεται για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030, έχοντας ήδη επιτύχει μείωση στις εκπομπές CO2 κατά 20%, με έτος βάσης το 2018. Παράλληλα αξιοποιεί σε ποσοστό 79,4% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Ως προς τη μείωση του όγκου των αποβλήτων, έχει επιτύχει την ανάκτησή τους κατά 99,6%, και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Σημειώνεται τέλος ότι το 95% των φιαλών που εμπορεύεται στην αγορά είναι επιστρεφόμενο.