Τι αλλάζει στις ετικέτες των τροφίμων - Νέοι κανόνες για το μέλι, τους χυμούς και τις μαρμελάδες

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αγοράζετε μέλι αλλά μόνο με μέλι να μην μοιάζει στη γεύση; Πόσες φορές ψάχνετε να βρείτε στην ετικέτα μιας μαρμελάδας από πού είναι τα φρούτα παρασκευής της αλλά να μην υπάρχει το παραμικρό;

Δεν είναι μυστικό ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών παραβιάζονται ή παρακάμπτονται από τις «τρύπες» και τα «παράθυρα» που έχει η κοινοτική νομοθεσία. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν ακριβώς λόγω αυτών των «κενών», διευκολύνεται η νοθεία σε προϊόντα που υποτίθεται συστήνονται ως πιο υγιεινά για τη διατροφή και φυσικά κοστίζουν πανάκριβα.

Απάντηση σε αυτά φιλοδοξεί να δώσει το Ευρωκοινοβούλιο προτείνοντας την αυστηροποίηση των σχετικών κανόνων. Στόχος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει τους καταναλωτές να παίρνουν πιο ενημερωμένες και υγιεινές αποφάσεις σχετικά με αγροδιατροφικά προϊόντα όπως το μέλι, οι χυμοί και οι μαρμελάδες.

Προέλευση

Τι προβλέπει η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου; Κατ’ αρχάς ότι η χώρα συγκομιδής του μελιού πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, ενώ για τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και τον γλυκό πολτό κάστανου πρέπει επίσης να αναγράφεται στην εμπρόσθια ετικέτα η χώρα καταγωγής των φρούτων που χρησιμοποιούνται. Εάν το μέλι ή ο καρπός που χρησιμοποιείται προέρχεται από περισσότερες από μία χώρες, οι ευρωβουλευτές ζητούν οι χώρες καταγωγής να αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά σύμφωνα με την αναλογία τους στο τελικό προϊόν.

Για τον περιορισμό της απάτης, οι ευρωβουλευτές ζητούν, μάλιστα, να δημιουργηθεί ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για την αλυσίδα εφοδιασμού μελιού, που θα επιτρέπει τον έλεγχο της προέλευσης των προϊόντων. Το Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «εργαστηρίου αναφοράς» για το μέλι με σκοπό τη βελτίωση των ελέγχων και την ανίχνευση νοθείας μέσω συστηματικών δοκιμών.

Ζάχαρη

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, επίσης, να επιτρέπεται η σήμανση «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα» για τους χυμούς φρούτων. Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι «ανασυσταθέντες» χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χυμός φρούτων μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα».

Οι νέες τεχνικές που αφαιρούν τα φυσικά σάκχαρα από χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, ζελέ ή γάλα δεν θα πρέπει να οδηγούν, όμως, στη χρήση γλυκαντικών για την αντιστάθμιση της επίδρασης της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Επίσης, οι ετικέτες τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν πρέπει να περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με θετικές ιδιότητες όπως οφέλη για την υγεία

Η πρόταση, που επικαιροποιεί τους κανόνες σχετικά με τα συστατικά, την ονομασία, τη σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων που συμπεριλαμβάνονται συχνά στο πρωινό, εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 65 αποχές κι αυτό είναι ένα ισχυρό χαρτί εν όψει των διαβουλεύσεων με τις εθνικές κυβερνήσεις για την τελική μορφή της νομοθεσίας, που είναι ίδια και απαράλλακτη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Πηγή: iEfimerida.gr