Πρόθυμη η ΕΚΤ να δεχτεί ελληνικά ομόλογα μετά την αξιολόγηση

Σαφή μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως το βασικότερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ).

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος. «Η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανόνες για την Ελλάδα, απλώς εφαρμόζει τους ισχύοντες» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους μιλούν για πολιτικές αποφάσεις της ΕΚΤ.

Αναφορικά με την επέκταση του ELA που ζητεί επιμόνως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο Διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης και πως ο ELA παρέχει βοήθεια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και όχι στις κυβερνήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη και αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, της σταδιακής τόνωσης της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Καταλήγοντας ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε επίθεση, στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη χωρίς όμως να τον κατονομάσει, λέγοντας με νόημα ότι «η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον σημαίνοντα μέλη της- χρησιμοποιούν διαρκώς δύο λέξεις “Πτώχευση και αφερεγγυότητα”».