Σε χαμηλό διετίας οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Γεμάτες κατά 66% οι αποθήκες στη Γηραιά Ήπειρο

Νέα πτώση σχεδόν σε χαμηλό διετίας σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς παραμένουν ζοφερές οι προοπτικές για τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και κατά 2,1%, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην Ολλανδία, αγορά αναφοράς για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο βρισκόταν στα 28,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:27 τοπική ώρα (11:27 ώρα Ελλάδος).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο η ασθενής βιομηχανική ζήτηση και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πιο γεμάτες απ’ ό,τι συνήθως, έχουν συμπιέσει για αρκετές εβδομάδες τις τιμές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο χαμηλότερα μπορούν να πέσουν προτού οι παραγωγοί επανεκτιμήσουν τις ανάγκες εφοδιασμού.

Γεμάτες κατά τα δύο τρίτα οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ευρώπη οδεύει προς τους θερμότερους μήνες του έτους με τις αποθήκες φυσικού αερίου να είναι γεμάτες κατά 66%, δηλαδή πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ένδειξη ότι αφήνει πίσω της τη χειρότερη φάση της ενεργειακής κρίσης. Αλλά με την οικονομική δραστηριότητα να μην έχει σημειώσει ακόμη ουσιαστική ανάκαμψη παρά τις φθηνότερες τιμές του φυσικού αερίου, εκφράζονται κάποιες ανησυχίες ότι η προσφορά στην αγορά ίσως ξεπεράσει τη ζήτηση τους επόμενους μήνες, ειδικά όταν αρχίσουν να επιβραδύνονται οι προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθηκών, οδηγώντας πιθανώς σε περιορισμούς στην παραγωγή.

Οι traders εξακολουθούν να εξετάζουν την πιθανότητα αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες αν ζεστάνει κι άλλο ο καιρός, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου για τη λειτουργία των κλιματιστικών, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και οι κίνδυνοι για τον επόμενο χειμώνα.