Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ανοίγει το Taxisnet - Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Εν αναμονή βρισκόνται χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες για τη λειτουργία της πλατφόρμας του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί έως το βράδυ καθώς το απόγευμα θα γίνουν τεχνικές εργασίες στο σύστημα ενώ η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2023.

Έκπτωση 3% θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα καταβάλλουν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος.

Κατεβάστε το έντυπο Ε3, ΕΔΩ.

taxis

Σημειώνεται πως παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση.

Το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

Το χτίσιμο του αφορολόγητου και οι εξαιρέσεις

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει με πλαστικό χρήμα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 αγορές για αγαθά και παροχές υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του εισοδήματος αυτού.

Όσοι δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, τότε θα φορολογηθούν για το τμήμα του φόρου που δεν έχει καλυφθεί με 22%. Επίσης επισημαίνεται πως για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή, προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ. και φυσικά το ποσό των δαπανών που λαμβάνεται υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί τα 20.000 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται πλήρως για το φορολογικό έτος 2022 από την υποχρέωση να καλύψουν το 20%-30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής .Αναλυτικά, αυτές είναι:

  • Οι πολίτες που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα,
  • Οι φορολογούμενοι ηλικίας 70 ετών και άνω,
  • Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή αλλά και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή,
  • Οι ανήλικοι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,
  • Οι στρατευμένοι,
  • Οι πολίτες που κατοικούν μόνιμα σε χωριά που έχουν πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας

Πηγή: protothema.gr