Goldman Sachs: Η Ελλάδα είναι πιθανό να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Standar & Poor's στις 21 Απριλίου

Πολύ πιθανή είναι, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standar & Poor’s, στις 21 Απριλίου.

Η αμερικανική τράπεζα υπογραμμίζει πως η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, λόγω της αύξησης των δανείων στην πραγματική οικονομία, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022.

Τα δάνεια, σημειώνεται στην ανάλυση, αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.

Goldman Sachs: Η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις, θα αντέξει την τραπεζική αναταραχή

Η Goldman Sachs τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις και θα αντέξει την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή.

«Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από ό,τι αναμένουμε, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, τη συνεχή ανάκαμψη των επενδύσεων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησής του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Goldman Sachs για εκλογές: Πιθανό σενάριο συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ’ ό,τι άλλων χωρών, μιας και η μέση διάρκειά του είναι 17,5 χρόνια, ενώ παράλληλα το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κοντά στο 4% έως το 2024. Επίσης, αναφέρει πως θα υπάρξει πλεόνασμα το 2023, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί το 2024.

Αναφερόμενη στις εκλογές του Μαΐου, η Goldman Sachs αναφέρει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και δεύτερες κάλπες, με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει τότε μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.