ΕΚΤ: Δεν υπάρχει «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, στο χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα  στην Φρανκφούρτη υπό την προεδρία του Ανδρέα Ενρια για να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις από τις τραπεζικές κρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία, κατέστησε σαφές ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν υγιείς και με ελάχιστη έκθεση στην Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που μετείχαν στη σύνοδο.

Η συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μετά τη διαβεβαίωση που παρείχε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ ότι  η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη ρευστότητα ,εάν χρειαστεί».

Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημάδεψε τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη, που αποφάσισε όμως να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αν και επέλεξε να χρησιμοποιήσει πιο μετριοπαθή τόνο. Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποκαλύψει καμία από τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει τους επόμενους μήνες.

Η ΕΚΤ επανέλαβε επανειλημμένα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «σταθερές» και «ανθεκτικές». Όμως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πολλά με πολιτικό παρελθόν, γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να εξαπλωθεί μια οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα για να επανεξετάσει τις επιπτώσεις.

«Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πηγές στην Φρανκφούρτη πάντως, συζητήθηκε ο εντοπισμός τρωτών σημείων και ο έλεγχος της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες.