Credit Suisse: Μια ιστορία σκανδάλων - Κατασκοπεία, ψέματα και ξέπλυμα χρήματος

Με ανησυχία παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η Credit Suisse κατέρρευσε προκαλώντας τριγμούς στις αγορές του κόσμου.

Η μετοχή της κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και την ρυθμιστική αρχή της χώρας να χορηγηθεί δάνειο 50 δισ. ευρώ στον τραπεζικό όμιλό. Το «σωσίβιο» έδωσε «ανάσα» στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν με άνοδο.

«Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινγκχαμ, καθιστώντας σαφές ότι ενδεχόμενα προβλήματα προκαλούν ντόμινο, καθώς η ελβετική τράπεζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ευρώπη, «παγκοσμίως είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένη με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Credit Suisse ρίχνει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς έχει βρεθεί ξανά σε δίνη, αντιμετωπίζοντας τον σκεπτικισμό της αγοράς μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Credit Suisse: Στη δίνη των σκανδάλων

Πριν από περίπου έναν χρόνο, μια τεράστια διαρροή αποκάλυψε τον κρυμμένο πλούτο πελατών της Credit Suisse, οι οποίοι εμπλέκονται με βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

New York Times και Guardian, σε συνεργασία με ακόμη 45 μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη, αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το πώς η τράπεζα επανειλημμένα είτε άνοιγε, είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς εγκληματιών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας διακινητής ανθρώπων στις Φιλιππίνες, ένα στέλεχος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της Λιβανέζας ποπ σταρ φίλης του και στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο έως την Ουκρανία.

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με κοκαΐνη

Τον περυσινό Ιούνιο, η τράπεζα καταδικάστηκε επειδή επέτρεψε τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις στην Credit Suisse τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων των πελατών της με την εγκληματική οργάνωση όσο και την παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τόσο η Credit Suisse όσο και ο καταδικασθείς πρώην υπάλληλος είχαν αρνηθεί τα αδικήματα.

Η υπόθεση Ιβανισβίλι

Τον Μάρτιο του 2022, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δικαιώθηκε σε δικαστήριο στις Βερμούδες, το οποίο επιδίκασε αποζημίωση 607 εκατ. δολαρίων από την Credit Suisse.

Η υπόθεση όταν ο Ιβανισβίλι μήνυσε την τράπεζα, διεκδικώντας αποζημίωση 800 εκατ. δολαρίων για διαφυγόντα έσοδα. Όπως είχε αναφέρει, πρόκειται για χρήματα τα οποία θα είχε εισπράξει, καθώς η περιουσία του είχε επενδυθεί με ασφαλή τρόπο.

Για την υπόθεση καταδικάστηκε για απάτη ο τραπεζίτης Πατρί Λεσκαντρόν, καθώς αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιούσε χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς του Γεωργιανού, προκειμένου να καλύπτει «τρύπες» από χαρτοφυλάκια άλλων πελατών.

Τελικά, παρά την έφεση που άσκησε, η Credit Suisse έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής στον Ιβανισβίλι, το ποσό των 210 εκατ. ευρώ.

Η έξοδος του προέδρου της Credit Suisse

Ο πρόεδρος του τραπεζικού κολοσσού, Αντόνιο Όρτα Οσόριο, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, καθώς παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας και μεταξύ άλλων βρέθηκε στους τελικούς του τένις στο Wimbledon.

Η παραίτηση ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου προσλήφθηκε για να προχωρήσει σε εξυγίανση της εταιρικής κουλτούρας της Credit Suisse που αμαυρώθηκε από την εμπλοκή της με την καταρρεύσασα επενδυτική εταιρεία Archegos και την αφερέγγυα εταιρεία χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού Greensill Capital.

Η απάτη του τόνου

Η Credit Suisse ομολόγησε την ενοχή της για εξαπάτηση επενδυτών σχετικά με ένα δάνειο ύψους 850 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μοζαμβίκη που προοριζόταν για την πληρωμή ενός αλιευτικού στόλου τόνου. Η τράπεζα καταβάλλει στις αμερικανικές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές 475 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση στο πλαίσιο συμφωνίας.

Περίπου 200 εκατ. δολάρια του δανείου πήγαν σε μίζες τραπεζιτών της Credit Suisse και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μοζαμβίκης. Η τράπεζα γνώριζε για ένα τεράστιο έλλειμμα μεταξύ των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν και της αξίας των σκαφών που αγοράστηκαν, αλλά δεν το αποκάλυψε στους επενδυτές όταν το δάνειο αναδιαρθρώθηκε το 2016, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η Credit Suisse κανόνισε επίσης ένα δάνειο που κρατήθηκε μυστικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όταν η Μοζαμβίκη παραδέχθηκε ότι είχε χορηγήσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυφά δάνεια, το ΔΝΤ απέσυρε τη στήριξή του, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει σε τροχιά ύφεσης.

Archegos

Η Credit Suisse προκάλεσε την οργή των μετόχων της όταν έχασε, το 2021, 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management.

Ανεξάρτητη έκθεση για το συμβάν επέκρινε τη συμπεριφορά της τράπεζας, λέγοντας ότι οι απώλειες ήταν αποτέλεσμα θεμελιώδους αποτυχίας της διαχείρισης και του ελέγχου στην επενδυτική της τράπεζα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η τράπεζα επικεντρώθηκε στη μεγιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων κερδών και απέτυχε να συγκρατήσει την αδηφάγο ανάληψη κινδύνων από την Archegos, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του προσωπικού της.

Η κατάρρευση της Greensill

Η Credit Suisse αναγκάστηκε να παγώσει κεφάλαια χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2021, όταν ο βρετανικός χρηματοδότης Greensill Capital κατέρρευσε μετά την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης για χρέη που είχαν εκδοθεί έναντι των δανείων που είχε χορηγήσει σε εταιρείες.

Η ελβετική τράπεζα είχε πουλήσει δισεκατομμύρια δολάρια χρέους της Greensill σε επενδυτές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα υψηλής απόδοσης ομόλογα είχαν χαμηλό κίνδυνο.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν μηνύσει την ελβετική τράπεζα για τα κεφάλαια που συνδέονται με την Greensill. Η τράπεζα έχει επιστρέψει στους επενδυτές περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

Σκάνδαλο κατασκοπείας πλήττει την Credit Suisse

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τιντζάν Τιάμ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2020, μετά από έρευνα που έδειξε ότι η τράπεζα προσέλαβε ιδιωτικού ντετέκτιβ τον πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου, Ιγκμπάλ Καν, μετά την αποχώρησή του για την αντίπαλη UBS.

Η Credit Suisse επανειλημμένα υποβάθμισε το επεισόδιο ως μεμονωμένο περιστατικό.

Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας δήλωσε ότι η Credit Suisse την είχε παραπλανήσει σχετικά με την κλίμακα της κατασκοπείας. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η τράπεζα σχεδίασε επτά διαφορετικές επιχειρήσεις κατασκοπείας μεταξύ 2016 και 2019 και πραγματοποίησε τις περισσότερες από αυτές.

Σε μια σπάνια επίπληξη, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι υπήρχαν σοβαρές οργανωτικές ελλείψεις στην Credit Suisse και ότι η τράπεζα προσπάθησε ακόμη και να καλύψει τα ίχνη της, παραποιώντας ένα τιμολόγιο για την παρακολούθηση.

Σε απάντηση η Credit Suisse δήλωσε ότι καταδίκασε την κατασκοπεία και έλαβε «αποφασιστικά» μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησής της και την ενίσχυση της συμμόρφωσης.