Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο ιός της Credit Suisse έριξε 8,5% τις τράπεζες

Ένας τραπεζικός σεισμός ταρακούνησε σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ανατρέποντας πλήρως το κλίμα που είχε επικρατήσει την Τρίτη.

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και εκ των κορυφαίων στη γηραιά ήπειρο, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 31%, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της απέρριψε το ενδεχόμενο να της χορηγήσει νέα κεφαλαιακή ένεση.

Ο ιός της Credit Suisse δεν άργησε να μολύνει ένα – ένα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών. Αυτό που η αγορά χαρακτηρίζει panic selling οδήγησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο βαθύ κόκκινο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση άνω του 4,5% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σχεδόν 8,5%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81%, ενώ εκείνος της μεσαίας είχε απώλειες 4,27%.  Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank είχαν απώλειες άνω του 10%, η Eurobank σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 9%, η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε περίπου 4,1% και η Attica Bank σχεδόν 10%.

Ισχυρές πιέσεις και στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,5% με το σύνολο των κλάδων του να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο τραπεζικός κλάδος είχε απώλειες 6,5% και εκείνος της ενέργειας περίπου 5,5%.

Η Credit Suisse βρέθηκε να υποχωρεί έως και 31% και στη συνέχεια οι απώλειές της περιορίστηκαν κοντά στο 16%. Σφυροκόπημα δέχθηκαν επίσης οι μετοχές των γαλλικών BNP Paribas και Societe Generale και των γερμανικών Commerzbank, Deutsche Bank.

Το κλίμα ήταν βαρύ ανά την ήπειρο. Το Μιλάνο είχε απώλειες σχεδόν 4%, η Φρανκφούρτη 2,7%, ενώ σε Παρίσι και Λονδίνο η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 3%.