Η Microsoft προχωρά σε περικοπές-Θα απολύσει 10.000 εργαζομένους

Η Microsoft σχεδιάζει να απολύσει 10.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση στην προσπάθεια της να μειώσει το κόστος εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και να επικεντρωθεί εκ νέου σε στρατηγικές προτεραιότητες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία απασχολούσε περίπου 221.000 εργαζόμενους μέχρι τα τέλη Ιουνίου και οι περικοπές ανέρχονται σε λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Η εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει θέσεις κυρίως στο τμήμα engineering, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγή, σημείωσε ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ακόμα και την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως πολλές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ έχουν προχωρήσει από την αρχή του έτους σε μεγάλες περικοπές, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες δεν έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Με αυτές τις περικοπές, η Microsoft γίνεται ο τελευταίος τεχνολογικός γίγαντας που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση μετά από ένα κύμα προσλήψεων που προηγήθηκε, όταν η αύξηση των διαδικτυακών υπηρεσιών λόγω της πανδημίας και η επέκταση του cloud computing δημιούργησαν έντονο ανταγωνισμό για την εύρεση ταλέντων στον κλάδο της τεχνολογίας.

«Αυτές είναι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε κατά τη διάρκεια της 47χρονης ιστορίας μας για να παραμείνουμε μια σημαντική εταιρεία σε αυτόν τον κλάδο που δεν συγχωρεί οποιονδήποτε δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές πλατφόρμας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλλα, σε μήνυμα προς το προσωπικό.

Οι απολύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο, είναι οι μεγαλύτερες της εταιρείας εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.

Ο κ. Ναντέλλα έκοψε περίπου 25.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2015 καθώς η Microsoft εγκατέλειψε την άτυχη εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Nokia.

Όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η Microsoft επεκτάθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσλαμβάνοντας περισσότερα από 75.000 άτομα από το 2019. Τα ετήσια έσοδα της Microsoft αυξήθηκαν κατά 58% σε τρία χρόνια, αλλά τα αυξανόμενα επιτόκια και η προοπτική ύφεσης έχουν μετριάσει τις προοπτικές της εταιρείας.

Στο τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, ανέφερε τη χαμηλότερη ανάπτυξή της σε πέντε χρόνια και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πιο χλιαρά αποτελέσματα.

Ο κ. Ναντέλλα επισήμανε ότι «βλέπουμε οργανισμούς σε κάθε κλάδο να είναι προσεκτικοί, καθώς ορισμένα μέρη του κόσμου βρίσκονται σε ύφεση και άλλα μέρη προβλέπουν μια τέτοια ύφεση».

Οι αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων απόλυσης και άλλων δαπανών αναδιάρθρωσης, θα κοστίσουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία έχει ποντάρει στην επένδυσή της στο OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τοποθέτησης άλλων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δημοφιλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, και μια εξαγορά 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision.