Aγοραστής για το Smart Park

Η διοίκηση της Reds (του Ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής) αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα.

Το Smart Park, διαθέτει εμπορική επιφάνεια 36.500 τ.μ. και είναι επένδυση της τάξης των 55 εκατ. ευρώ. Συζητείται  ότι έχουν γίνει κάποιες επαφές με υποψήφιους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάτι δεδομένο.

Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός και ως προς την επισκεψιμότητα του κέντρου, καθώς αγοραστική κίνηση εμφανίζεται μόνο τα Σάββατα και πολύ μικρή τις καθημερινές. Επίσης, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις αγορές τους.
Μάλιστα έντονη δυσαρέσκεια υπήρξε στο παρελθόν και στους μισθωτές των καταστημάτων διότι η κίνηση είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί προβλήματα στην πληρωμή υποχρεώσεων στα μισθώματα και στους προμηθευτές.

Μάλιστα η εταιρία έστειλε και εξώδικα σε κάποιους μισθωτές του Smart Park γιατί δεν πλήρωναν το ενοίκιο.

Να σημειωθεί ότι λόγω αυτή της κατάστασης  η δεύτερη φάση του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε στο τέλος του 2012, και η οποία θα περιελάμβανε την δημιουργία πολυκινηματογράφων Village, έχει πλέον παγώσει.

Mάλιστα το project προέβλεπε την ανάπτυξη συγκροτήματος πέντε κινηματογραφικών αιθουσών με υποστηρικτικές δραστηριότητες κυλικείου, café bar, καταστήματος λιανικής πώλησης ειδών κινηματογράφου, καθώς και κατάστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών για το 2013, η Γυαλού Εμπορική και Τουριστική που διαχειρίζεται το Smart Park κατέγραψε έσοδα από μισθώσεις 4,9 εκ. ευρώ έναντι 4,7 εκ. ευρώ το 2012. Τα EBITDA ήταν ζημιογόνα και διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκ.ευρώ ενώ κατέγραψε και ζημίες προ τόκων και φόρων (EBIT) ύψους 7,5 εκ. ευρώ. Η εταιρία παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους ποσού 9,3 εκ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους ύψους 55.000 ευρώ το 2012.