Bank of America: Έρχεται βουτιά άνω του 15% στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τον Απρίλιο

Οι ευρωπαϊκές αγορές πιθανώς να σημειώσουν βουτιά ακόμα και μεγαλύτερη του 15% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, εκτιμά η Bank of America, καθώς προειδοποιεί ότι το επόμενο μεγάλο «story» για τα χρηματιστήρια θα είναι η απότομη απώλεια του momentum της ανάπτυξης, λόγω της νομισματικής σύσφιγξης.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι αγορές έχουν πάρει ώθηση από την ανάκαμψη της παραγωγής, καθώς η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκτελέσουν τις παραγγελίες που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όμως, η πραγματική ζήτηση συνεχίζει να επιβραδύνει και αναμένεται να εξασθενήσει και άλλο, καθώς ο πιστωτικός κύκλος επιδεινώνεται λόγω της πιο επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

«Εάν το momentum της ανάπτυξης μειωθεί όπως προβλέπουμε, αυτό θα συνεπαγόταν περιθώρια πτώσης άνω του 15% για τον Stoxx 600 στις 365 μονάδες έως το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρουν οι αναλυτές της BofA.

Άλλωστε, εκτιμούν ότι ο μακροοικονομικός κύκλος στην Ευρωζώνη δεν έχει πιάσει ακόμα «πάτο». «Η πρόσφατη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη μαρτυρά περαιτέρω περιθώρια πτώσης για τον ευρωπαϊκό PMI έως το 42 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές, που λαμβάνουν ώθηση από τα ακόμα ισχυρά στοιχεία της δραστηριότητας, προεξοφλούν έναν PMI πιο κοντά στο 55», επισημαίνουν.

Μάλιστα, το άνοιγμα της Κίνας, εν μέσω μεγάλου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού και χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού, αναμένεται να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία βραχυπρόθεσμα, με την ώθηση στην οικονομία να έρχεται μόνο μετά το δεύτερο τρίμηνο.

Επομένως, πότε είναι ώρα να αγοράσει κανείς μετοχές; Σύμφωνα με την Bank of America, το καλύτερο σημείο εισόδου στα χρηματιστήρια είναι όταν ο μακροοικονομικός κύκλος πιάνει «πάτο», αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί μόνο το δεύτερο τρίμηνο. Έως τότε, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του να διατηρήσουν αμυντικές θέσεις.

Οι κλάδοι που προτιμά είναι τα τρόφιμα & ποτά και οι φαρμακευτικές, με τις μεγαλύτερες underweight θέσεις σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες.