Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις θα κάνουμε εξαγωγές φυσικού αερίου ο Κώστας Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα προχωρήσουμε σε εξαγωγές φυσικού αερίου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκρέκας απάντησε σχετικά με τους υδρογονάνθρακες λέγοντας πως μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Στη συνέντευξή του επανέλαβε την πάγια δέσμευση της κυβέρνησης πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δισ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

Παράλληλα έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά.

Ερωτηθείς για την επιβολή νέου τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην αύξηση της χρέωσης των ΥΚΩ, είπε ότι θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό αν κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τις διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται ή έχουν ήδη ξεκινήσει σε ευρωπαϊκές χώρες, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μην χρειαστεί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Όσον αφορά τις οφειλές που έχουν οι εταιρίες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές που αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Τέλος, σχολιάζοντας το θέμα των παρακολουθήσεων που απασχολεί την πολιτική ατζέντα, είπε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμική θωράκιση των σχετικών διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με σπέκουλα».