Ενεργειακή κρίση: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα προτείνει η Κομισιόν - Η Ελλάδα προειδοποιεί για βέτο

Πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών αναμένεται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου.

Κοινή επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του πρωθυπουργού της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο, Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, προς τα 27 κράτη-μέλη, αναφέρει ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών) που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται ότι το 2023 οι συνθήκες στις αγορές είναι πιθανόν ότι θα παραμείνουν δύσκολες. «Η Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023-24 για πλήρωση της αποθήκευσης.

«Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών» αναφέρει η επιστολή.

Μεγάλες πιέσεις ωστόσο εξακολουθούν να ασκούν τα 15 κράτη-μέλη (μεταξύ αυτών Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), που ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι, αυτό που θέλουν συγκεκριμένα από την Επιτροπή, είναι να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία και όχι κάποια άλλη μορφή πρότασης πριν το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, αλλιώς εμμένουν στο να μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης. Μέχρι αυτή την ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 15 κράτη-μέλη προχωρούν συντεταγμένα.

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αναμένεται να παρουσιαστεί και δεύτερος κανονισμός, έτσι ώστε να είναι ταχύτερες οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των 27 χωρών-μελών δεν διαμορφώνουν την προοπτική να υπάρξει πράσινο φως για το πλαφόν στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες (Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο) τόνισαν σε σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των «27» στις Βρυξέλλες ότι θέλουν να υπάρξει μία αναλυτική πρόταση για το πλαφόν από την Κομισιόν πριν τις 24 Νοεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, διαμήνυσαν ότι δεν θα συμφωνούσαν στο συνολικό πακέτο μέτρων που θα τεθεί προς έγκριση, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την έναρξη των κοινών προμηθειών αερίου από την ΕΕ και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ΑΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ