Διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου

Για έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου προειδοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), κρίνοντας ως προσωρινή τη σταθεροποίηση των τιμών.

Στη μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ αναφέρει ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν αυξημένη κατά 115.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, με το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας να φυλάσσεται στα ήδη αυξημένα αποθέματα, η χωρητικότητα των οποίων ενδεχομένως να εξαντληθεί σύντομα, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πιο καθοδικές πιέσεις στις τιμές.

Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα προσφέρει στήριγμα στις τιμές του πετρελαίου και «ανάσα» στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, τονίζει.

Η ΙΕΑ αναβάθμισε κατά 75.000 βαρέλια τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης το 2015, στο ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται ότι θα κυμανθεί φέτος κατά μέσο όρο στα 93,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα προειδοποιεί πως “οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιούνται… πίσω όμως από τη σταθερότητα η διαδικασία εξισορρόπησης που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση των τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ίσως να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο το να αναμένουμε ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας“.