«Πόλεμος» ανακοινώσεων υπουργείου - ΝΔ για την αύξηση του τέλους ανανεώσιμων πηγών

Σε «πόλεμο» ανακοινώσεων επιδίδονται το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και η ΝΔ με επίκεντρο την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προχωρήσει σε αυξήσεις στο τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), κίνηση που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Σε νέα ανακοίνωσή του το Σάββατο, το υπουργείο αναφέρει ότι «θα κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο για να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα και να αποδώσει ευθύνες για τις εξοργιστικές παραλείψεις που σημειώθηκαν στην υπόθεση». Κατηγορεί για θρασύτητα την ΝΔ που, όπως αναφέρει «αναγνωρίζει ευθέως ότι εξαπάτησε τους πολίτες, αποκρύπτοντάς τους, σε συμπαιγνία με τη ΡΑΕ, τις προεκλογικές αυξήσεις που προκλητικά επεβλήθησαν στα ηλεκτρικά τιμολόγια, να καταφεύγει συνειδητά σε χονδροειδή ψεύδη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τερατουργήματά του».

Υπογραμμίζει επίσης ότι ο Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε, με δική του πρωτοβουλία, πολύωρη συνάντηση με την ΡΑΕ κατά τη διάρκεια της οποίας ουδέποτε ενημερώθηκε για τις αυξήσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι η ΡΑΕ «επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε» τη συγκεκριμένη απόφαση που είχε ληφθεί από τις 30/12/2014. , τονίζεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου η οποία αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πράγματι με πρωτοβουλία του είχε πολύωρη συνάντηση με τη ΡΑΕ, η οποία όμως επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε από τη νέα πολιτική ηγεσία τις αυξήσεις που από τις 30/12/2014 επέβαλε στο ΕΤΜΕΑΡ.

«Αλλά το πιο τραγικό δεν είναι τα ανερυθρίαστα ψεύδη που εκστομίζει, ελπίζουμε από παραπλανητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και σήμερα η αμετανόητη ΝΔ δικαιολογεί την επιδρομή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι προκλητικό ότι η ΝΔ, ακόμα και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να σιωπά και να κρύβεται, επιμένει σε επιλογές καταλήστευσης νοικοκυριών, αγροτών και παραγωγικών επιχειρήσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης στην οποία κατηγορούσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «δηλώνει ψευδώς ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος». Ο κ. Καραγκούνης χαρακτηρίζει επίσης ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Λαφαζάνη ότι οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ οφείλονται σε μνημονιακούς νόμους. Και καταλήγει: «Ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΡΑΕ στην οποία επισημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναθεωρεί το ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο «εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ». Προσθέτει ότι για την τελευταία απόφαση, που ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου αλλά δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα, είχε ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ και άλλους φορείς της αγοράς ενέργειας από τις 31 Δεκεμβρίου και δεν είχε καμία αρμοδιότητα ή ανάμιξη στην έκδοση του ΦΕΚ.

Επίσης αναφέρει ότι «σύμφωνα με το νόμο 4001/2011, η ΡΑΕ έχει δέσμια αρμοδιότητα να αναθεωρεί τις μοναδιαίες τιμές των χρεώσεων του Ειδικού Τέλους για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το 12ο μήνα εκάστου έτους προκειμένου να εφαρμοστεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, καθώς και τον 6ο μήνα κάθε έτους για εφαρμογή κατά το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ». Αλλά και ότι «στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας, η ΡΑΕ δεν δύναται ούτε και δικαιούται να αποφασίζει contra legem και να απέχει από τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην εξυγίανση και στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, και ιδίως όταν -βάσει νόμου- οι ενέργειές της οφείλουν να συντείνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού».