Οργή από το υπουργείο για την απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) το οποίο εισπράττεται δια μέσου λογαριασμών ρεύματος. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για «μακιαβελικές τακτικές».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, που ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου, η αύξηση που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου επιβάλλεται προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα, αφενός για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές και αφετέρου για την κάλυψη μέρους του κόστους ενίσχυσης των βιομηχανιών που, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπου δεν υπάρχουν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα σημειώνεται ότι «η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας κυβέρνησης».

Το υπουργείο «καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για την οικιακή χρήση, η αύξηση του τέλους είναι 4,4 %, ενώ μείωση της χρέωσης προβλέπεται μόνο για μια κατηγορία επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

Αναλυτικά, οι παλιές και νέες χρεώσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης είναι:

Υψηλή τάση, από 2,23 σε 2,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,8 %).
Μέση τάση με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 2,31 σε 3,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,6 %).
Αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης, από 10,83 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,5 %).
Μέση τάση με κατανάλωση κάτω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 12,77 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μείωση 3,6 %).
Αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης από 11,39 σε 12,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,6 %).
Οικιακό τιμολόγιο, από 26,3 σε 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4,4 %).
Λοιπά τιμολόγια χαμηλής τάσης (περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία κλπ), από 30,89 σε 31,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1,3 %).