Εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Η Μόσχα απειλεί ότι θα κόψει τις προμήθειες

Η ενεργειακή σύγκρουση της Ευρώπης με τη Ρωσία εντείνεται με τις τιμές του φυσικού αερίου να σημειώνουν νέο άλμα μετά τις απειλές της Μόσχας ότι ίσως κόψει τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, του τελευταίου συνδέσμου που παραδίδει το καύσιμο στη δυτική Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά έως και 12% για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας, που κλιμακώνει την κόντρα με την Ευρώπη μετά την αναφορά μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, που αποκαλούν πράξη σαμποτάζ οι ευρωπαϊκές Αρχές.

Η κατάσταση εντείνει τις ανησυχίες για ελλείψεις φυσικού αερίου ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης αντισταθμίζοντας τις προσπάθειες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να γεμίσουν γρήγορα τις αποθήκες τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Η ρωσική Gazprop PJSC προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι λόγω «νομικών διαφωνιών» απειλούνται οι ροές φυσικού αερίου μέσου Ουκρανίας, που αν σταματήσουν η δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί και μόνον μέσω του αγωγού TurkStream, που στέλνει αέριο στην Τουρκία και σε κάποιες χώρες της νότιας και νοτιανατολικής Ευρώπης θα συνεχίζεται η τροφοδοσία.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 11% στα 206 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά από αύξηση της τάξης του 7,1% χθες. Η αγορά φυσικού αερίου βίωσε νέες αναταράξεις αυτή την εβδομάδα μετά τις ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, εξέλιξη που σημαίνει ότι η σύνδεση, η οποία είχε κλείσει τον περασμένο μήνα, δεν θα φέρει καύσιμα στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι εντάσεις αυξήθηκαν επίσης καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται για την προσάρτηση ενός μεγάλου τμήματος ουκρανικού εδάφους, μετά τα εσπευσμένα δημοψηφίσματα που έστησε.

Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αφήνει πιο εκτεθειμένη σε τυχόν διακοπές στον εφοδιασμό των ΗΠΑ. Ο τυφώνας Ίαν οδήγησε στο κλείσιμο ορισμένης παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, εγείροντας ανησυχίες για τυχόν περιορισμούς και σε αυτή την πηγή εφοδιασμού.