Κάτω από 80 δολάρια η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου

Για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι. 

Υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης και επειδή το δολάριο έφτασε στο ισχυρότερο επίπεδό του, το WTI παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 5,68% στη σημερινή συνεδρίαση και έκλεισε στα 78,74 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα το Brent  στο συμβόλαιο εκπλήρωσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 4,29 δολάρια ή 4,74% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 86,17 δολάρια το βαρέλι.

Για την εβδομάδα, ο WTI σημείωσε πτώση περίπου 7% και το Brent περίπου 6%, την τέταρτη συνεχή εβδομάδα πτώσης για τους δείκτες αναφοράς, την πρώτη φορά που συνέβη αυτό από τον Δεκέμβριο. Αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμά τους με δικές τους αυξήσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι παγκόσμιες μετοχές έφτασαν σε χαμηλό δύο ετών την Παρασκευή, ενώ ο δείκτης του δολαρίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ασκώντας καθοδική πίεση στο πετρέλαιο. Όπως αναφέρει το mononews.gr, οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των φόρων και η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, ωθώντας τις πωλήσεις σε άλλα νομίσματα.