Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Άλμα καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για το στρατιωτικό μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία.  

Πιο συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σημειώνουν άνοδο κατά τουλάχιστον 9% και επανέρχονται άνω του ψυχολογικού ορίου των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθάνοντας στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν ξεπερνούσαν τα 65 ευρώ/μεγαβατώρα).  

Τα εν λόγω επίπεδα είναι τα υψηλότερα της τελευταίας μίας εβδομάδας και συνιστούν απόρροια του νέου τηλεοπτικού διαγγέλματος του Ρώσου πρόεδρου, ο οποίος προανήγγειλε την επιστράτευση περίπου 300.000 Ρώσων. 

Τα επιπλέον στρατεύματα αναμένεται να σταλούν στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να ανακόψουν την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, αλλά και να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εξαγγελθέντων δημοψηφισμάτων σε Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. 

Πρόκειται για περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες τελούν υπό ρωσικό στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο. Στόχος των δημοψηφισμάτων είναι η «νομιμοποίηση» της «ενοποίησης» με τη Ρωσία και η δημιουργία τετελεσμένων από πλευράς Μόσχας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κριμαίας το 2014.  

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε ως κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. 

Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, προκαλούν νέες ανησυχίες στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία καλείται να διαχειριστεί τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών, ενόσω η απειλή της Μόσχας για «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εξακολουθεί να βρίσκεται στο «τραπέζι».