Δεν θα επιτρέψουμε ο πληθωρισμός να δημιουργήσει μακροχρόνιο πρόβλημα, λέει η Λαγκάρντ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και πως η ΕΚΤ θα αποτρέψει την εδραίωση των αυξήσεων στις τιμές.

Η Λαγκάρντ βρέθηκε στη Φρανκφούρτη και σε ομιλία της σχετικά με το οικονομικό περιβάλλον το οποίο έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε πως «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει τις πρώτες επιπτώσεις πολλών τέτοιων σοκ. Μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι δεν θα εδραιωθούν. Αυτό ακριβώς κάνει η ΕΚΤ».

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού να επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά και να δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας πως η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη «αποδείχθηκε πολύ υψηλότερη και πιο επίμονη από ό,τι αρχικά αναμενόταν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 75 μονάδες, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.