Σε συναγερμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Υπό την απειλή ύφεσης

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για το υφεσιακό outlook στην περιοχή, καθώς οι πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,14% στις 409,65 μονάδες, με όλους τους κλάδους να σημειώνουν πτώση. Οι κλάδοι των πρώτων υλών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας πάνω από 2%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,54%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,03%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,95%, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,91% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,50%.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης και την έκθεση της Fed για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες (Beige Book), αργότερα μέσα στην ημέρα.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές σημείωσαν πτώση, μετά τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση έναντι πρόβλεψης για 12,8%. Τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 18%.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι γερμανικές εταιρείες ενέργειας με τη μετοχή της Uniper,που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αερίου, να χάνει 10% στις πρωινές συναλλαγές.

Η Uniper επλήγη από το στοπ της ρωσικής Gazprom στις ροές αερίου προς την Ευρώπη και την άνοδο των τιμών. Όπως είπε στο CNBC ο CEO της «τα χειρότερα έρχονται» σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου.

Η μετοχή της Siemens Energy, την οποία κατηγορεί η Gazprom ότι δεν επιδιόρθωσε εξοπλισμό στον Nord Stream, έχανε νωρίτερα 6%.