Εφορία: Σημαντικός αριθμός φορολογουμένων και επιχειρήσεων εξοφλεί "μια και έξω" λόγω πρόσθετης έκπτωσης

Το ενδεχόμενο να δοθεί η έκπτωση του 3% και όσους φορολογούμενους λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος και αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι στα τέλη Αυγούστου,αντί έως στις 29 Ιουλίου που ισχύει σήμερα, ώστε να έχουν το όφελος της έκπτωσης του 3% εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας έως αύριο σχετική διάταξη νόμου στη Βουλή.

Χάρις σε αυτή τη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο ακόμη και τον Αύγουστο ,κι όλα αυτά ενώ απομένουν περίπου 1 εκατομμύριο δηλώσεις ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 6,3 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.

Από πλευράς του το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί φέτος με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία,ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι,παρά τα προβλήματα ρευστότητας σε πολλά νοικοκυριά , σημαντικός αριθμός φορολογουμένων προτιμά την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής του στην εφορία, είτε αφορά ΕΝΦΙΑ,είτε φόρο εισοδήματος αλλά και “επιστρεπτέες προκαταβολές”.

Ενδεικτικά από τον ΕΝΦΙΑ (έχει ήδη εισπραχθεί ο μισός φόρος ακινήτων που αντιστοιχεί σε 1,1 δισ ευρώ ), από το φόρο εισοδήματος 650 εκατ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ βεβαιωμένων έως σήμερα οφειλών ,ενώ η πρόσθετη έκπτωση του 15% μέχρι στις 29 Ιουλίου σε όσους από τους 550.000 υπόχρεους(επιχειρήσεις και επαγγελματίες) καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της “επιστρεπτέας προκαταβολής” έσπρωξε αρκετούς στο να εξοφλήσουν “μια και έξω” την οφειλή τους και όχι σε 96 μηνιαίες δόσεις όπως και δικαιούνται.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή τα στοιχεία δείχνουν πληρωμές από 301.108 επιχειρήσεις (σε σύνολο 550.000 οφειλετών) με 96.841 ΑΦΜ να επιλέγουν πληρωμές εφάπαξ προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετο «κούρεμα» 15%. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εφάπαξ πληρωμές αφορούν οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ.Εκτός αυτών 4.634 ΑΦΜ οφειλετών εξόφλησαν “μια και έξω” ποσά από 3.000-10.000 ευρώ ,ενώ 5 μεγάλες επιχειρήσεις οφειλόμενα ποσά “επιστρεπτέων προταβολών” ύψους 250.000 ευρώ. Χάρις στην έκπτωση του 15% όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες την χρησιμοποίησησαν γλίτωσαν 57,7 εκ.ευρώ.

Από την άλλη σημαντικές είναι και οι εισπράξεις του κράτους από έμμεσους φόρους όπως ΦΠΑ και ΕΦΚ. Το πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 985 εκ.ευρώ επιπλέον από ΦΠΑ από όσο υπολογιζόταν,κι αυτό οφείλεται στην αύξηση αγαθών και υπηρεσιών που προκαλεί η ακρίβεια.Ειδικά στα καύσιμα, όπου εισπράχθηκαν 216 εκατομμύρια ως επιπλέον ΦΠΑ η υπέρβαση φτάνει στο 22% -έναντι υπέρβασης 769 εκατομμυρίων ή 11% σε ΦΠΑ από όλα τα άλλα είδη της αγοράς.