ΑΣΕ: Σε ισχύ η σύμβαση εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού

Σε ισχύ τέθηκε η σύμβαση εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αφού προηγήθηκε θετική εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), για την γενικευμένη εφαρμογή της.

Οι μισθολογικοί όροι και οι θεσμικές προβλέψεις της Συλλογικής Σύμβασης ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των περίπου 400.000 εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου, ασχέτως αν είχαν συνυπογράψει τη σύμβαση.

Η σύμβαση έχει διάρκεια ισχύος, αναδρομικά, από 22 Φεβρουαρίου 2021 έως 22 Φεβρουαρίου του 2023 κι αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», με ειδικότητες, μεταξύ άλλων, όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα και τραπεζοκόμου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ – https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56) οι κατώτατες αποδοχές (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), διαμορφώνονται ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:

  • Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.
  • Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ.
  • Μπάρμαν 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η σχετική επέκταση της σύμβασης αποφασίστηκε, «παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της ως υποχρεωτικής».

Δεσμεύτηκε δε, ότι οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός.