Moody’s: Τιμές - «φωτιά» για πετρέλαιο και ενέργεια και το 2023

Τιμές πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια κατά μέσο όρο φέτος και 95 δολάρια το βαρέλι το 2023 αναμένει η Moody’s, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη υψηλού βαθμού αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις της.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή διακοπή των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικών πετρελαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους και οι πρόσθετοι εμπορικοί περιορισμοί που καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και ενισχύουν τον κίνδυνο να διευρυνθεί το έλλειμμα προσφοράς, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται η εποχιακή ζήτηση για πετρέλαιο και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του πετρελαίου για τους καλοκαιρινούς μήνες, εξηγεί η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης Moody’s.

Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η εξαντλημένη εποχική δυναμική της ζήτησης θα οδηγήσουν πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Η βασική υπόθεση που στηρίζει τις μακροοικονομικές μας προοπτικές είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα χαλαρώσουν το 2023 με την τιμή Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 95 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος, από τον μέσο όρο των 105 δολαρίων ανά βαρέλι περίπου το 2022. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις υποθέσεις για τις τιμές του πετρελαίου. Οι υψηλές τιμές θα επιβραδύνουν την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2022-23», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.