Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τετάρτη (11/03) στις ασιατικές αγορές, επηρεαζόμενες από τη δήλωση του πρώην Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ Ατίγια ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αλλάξει την πολιτική του κατά την επόμενη συνάντηση των μελών του, εκτός εάν άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής.

Καθώς η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα γίνει τον Ιούνιο -επτά μήνες μετά την απόφαση να μην προχωρήσουν τα μέλη του σε μείωση της παραγωγής για να ανακόψουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου- η σχετική δήλωση πίεσε την τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Πτώση 3,4% σημείωσε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, με το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου να χάνει 1,71 δολάρια διολισθαίνοντας στα 48,29 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 26 Φεβρουαρίου. Το αργό Μπρεντ Απριλίου έχασε 2,14 δολάρια ή 3,7% διολισθαίνοντας στα 56,39 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο τιμώνται σε δολάρια, όσο πιο πολύ ανεβαίνει το αμερικανικό νόμισμα τόσο περισσότερο θα πιέζονται πτωτικά οι τιμές του μαύρου χρυσού. Μάλιστα, η Bank of America θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υποχωρήσει το πετρέλαιο παρά να ανέβει. Σημειώνεται πως η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχασε χθες την αντίσταση του 1,0769 δολαρίου και η επόμενη στήριξη βρίσκεται στο 1,0685 δολάριο.