Ακατάσχετη ''αιμορραγία'' στη Wall Street - Ο φόβος στασιμοπληθωρισμού κατεδαφίζει τις μετοχές - Αδιανόητες απώλειες

Πάνω από 1000 μονάδες χάνει ο Dow Jones , καταρρέει ο δείκτης των εταιρειών τεχνολογίας – Κάτω 3,35% η τιμή του πετρελαίου, παραμένει οριακά κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι – Μικρή πτώση και για το φυσικό αέριο

«Αίμα και άμμος» στη Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε sell off , καθώς η μία μετά την αλλη, μεγάλες εταιρείες λιανικής προειδοποιούν για μεγάλες αυξήσεις στα κόστη τους, μεγαλώνοντας τους φόβους για νέα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Αρκετοί αναλυτές μιλούν για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού – χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα τιμών – παρότι αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει μία ύφεση.

Στις 20.30 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones έχανε 3%, με απώλειες οριακά κάτω από τις 1000 μονάδες, ενώ ο ΝasdaQ 100, που είναι ο κυριότερος δείκτης του τεχνολογικού κλάδου κατέγραφε ζημιές 4,35%.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και η απουσία κάποιας θετικής είδησης από το μέτωπο της Ουκρανίας είχαν ρίξει νωρίτερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης είχε απώλειες 1,26%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε πτώση 1,20%. Με πτώση 0,12% έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο.

O φόβος για τον πληθωρισμό και την μείωση της ανάπτυξης ρίχνει σε ένα βαθμό τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που παραμένουν πάντως σε πολύ υψηλά επίπεδα: με ημερήσια πτώση 3,35%, τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent παραμένουν σε επίπεδα οριακά κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αέριο βρέθηκε οριακά κάτω από τα 93 ευρώ ανά MWh.