Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet - Σε 10 δόσεις η πληρωμή

Ξεκίνησε σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί.

Οι φορολογούμενοι, όπως ανακοινώθηκε, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις στο τέλος Μαΐου, ενώ θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, χωρίς να υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση.

Τη φετινή χρονιά ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έγινε με βάση τη νέα κλίμακα, το πρόσθετο φόρο και τις προσαυξήσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, το ύψος του εισοδήματος και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι μειώσεις ανέρχονται έως και 30%. Αναλυτικά, στην τροπολογία αναφέρεται ότι ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Oι μειώσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνονται ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, κατά 30%

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, κατά 25%

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, κατά 20%

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, κατά 15%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, κατά 10%

Παράλληλα, καταργείται ο Συμπληρωματικός Φόρος, που επιβάρυνε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ωστόσο για να μην ωφεληθούν οι «έχοντες», προβλέπεται προσαύξηση φόρου από 5% έως 20% σε περίπτωση που κάποιος έχει στην κατοχή του ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Τα έντυπα του ΕΝΦΙΑ έχουν αλλάξει, προκειμένου να δίνουν μια πλήρη εικόνα στο φορολογούμενο για τη διαφορά που προκύπτει μετά τις μειώσεις και τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE ακολουθώντας έξι βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.