Λογαριασμοί ρεύματος: O χρόνος και ο υπολογισμός των αναδρομικών εώς 600 ευρώ - Επιστρέφεται το 60% των αυξήσεων

Τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές θα λάβουν πίσω, αναδρομικά, ένα σημαντικό κομμάτι των αυξήσεων που είδαν στους λογαριασμούς ρεύματος αποκάλυψε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των δραστικών μέτρων στήριξης για τις μειώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι καταναλωτές θα πάρουν πίσω το 60% των αυξήσεων τον Ιούνιο.

«Τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Όπως εξήγησε, το μέτρο της επιστροφής «αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος».

ΕΛΛΑΔΑ  06/05/2022  09:41
Πακέτο μέτρων 3,2 δισ.: Αναλυτικά οι ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου -Το ύψος των επιδοτήσεων
Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα επιστραφεί το 60% των αυξήσεων
Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η επιδότηση θα χορηγηθεί απευθείας στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

«Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών» ανέφερε ακολούθως, διευκρινίζοντας ότι το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. «Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό» είπε καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών.

Από 18 έως 600 ευρώ τα αναδρομικά -Τον Ιούνιο η πλατφόρμα
Κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι για την επιστροφή του ποσού θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

«Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου» σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη.

Πώς υπολογίζεται το ύψος της αποζημίωσης
Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από την πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.