Διεθνείς αγορές: Καλοκαιρία και... Σανγκάη μετριάζουν την αύξηση στις τιμές πετρελαίου και αερίου

Σημαντική η ποσοστιαία πτώση, αλλά το πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και το αέριο 340% ακριβότερο σε ετήσια βάση – Σημαντική άνοδος στην Wall Street, επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ισχυρή άνοδος στην Αθήνα

Η χαμηλότερη ζήτηση – λόγω καλύτερου καιρού και των lockdown στην Κίνα – έριξε την Τρίτη τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ το αμερικανικό χρηματιστήριο άνοιξε με ισχυρή άνοδο, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα εταιρικά αποτελέσματα για να αντισταθμίσουν την ανησυχία για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, το φυσικό αέριο άνοιξε στα 84 ευρώ ανά MWh, σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί μία ημέρα πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής – την 23η Φεβρουαρίου είχε κλείσει στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το φυσικό αέριο κέρδισε εννέα ευρώ ανα MWh, παρέμεινε ωστόσο αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου, που ήταν άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου προκύπτει από την καλοκαιρία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική Ευρώπη – κάτι που μειώνει την οικιακή ζήτηση. Στις 14 Απριλίου, πριν τις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών, το φυσικό αέριο είχε υποχωρήσει κατά 9,2%.

Οι παραδόσεις αερίου από πλευράς Ρωσίας συνεχίζονται κασνονικά – και μάλιστα μέσω Ουκρανίας – ωστόσο οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα ότι οι “μη φιλικές” προς τη Μόσχα χώρες θα πρέπει να πληρώνουν  τις παραγγελίες τους σε ρούβλια.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση  δηλώνει  ότι ο μηχανισμός πληρωμών που έχει ζητήσει η Ρωσία, με μετατροπή των ξένων νομισμάτων σε ρούβλια προκειμένου να πραγματοποιούνται οι αγορές, θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων  κατά της Μόσχας.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για την Ευρώπη να πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα “κάπου μέσα στον Μάιο”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίσει  αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς που ζήτησε η Μόσχα σε τοπικό νόμισμα προκειμένου να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Με μεγάλη πτώση, αλλά πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Σημαντική πτώση καταγράφεται και στο πετρέλαιο – το brent στις 18.30 ώρα Ελλάδας ήταν κάτω 4,9% και το αμερικανικό αργό εμφάνιζε πτώση 4,4%, καθώς η προοπτική παράτασης των Lockdown στην Κίνα δημιουργεί διαταραχές στην ζήτηση. Ωστόσο, το πετρέλαιο παραμένει επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα , στα 102-107 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο κόντρα στο ευρωπαϊκό «ρεύμα»

Ισχυρή άνοδο 0.81% με τζίρο στα 101 εκατομμύρια ευρώ εμφάνισε το ελληνικό χρηματιστήριο, κόντρα στο κλίμα επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στις ευρωαγορές.