Ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης μισθολογικών διαφορών για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Ανοίγει ο δρόμος της διεκδίκησης μισθολογικών διαφορών για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με τους Ενωμένους Εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε υπέρ των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα, ανατρέποντας την κρίση του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικότερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι η συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου η οποία περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ [οδηγίας για την εργασία ορισμένου χρόνου], αντιτίθεται στην ελληνική ρύθμιση κατά την οποία εργαζόμενος ορισμένου χρόνου, του οποίου η σύμβαση έχει χαρακτηρισθεί ως σύμβαση έργου, δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αμοιβή ισοδύναμη με εργαζόμενο αορίστου χρόνου, επειδή παρέχει την εργασία του, στο πλαίσιο σύμβασης ορισμένου χρόνου, εν γνώσει ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, με την απόφαση του ΔΕΕ, ανοίγει ο δρόμος για τους συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα να διεκδικήσουν μισθολογικές διάφορες που προκύπτουν από τη μη κατάταξη τους σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια λόγω μη υπολογισμού της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις έργου.