Αξιοσημείωτη άνοδος στα χρηματιστήρια - Μικρή συμπίεση των τιμών ενέργειας στον απόηχο των διαπραγματεύσεων

«Αλμα» άνω του 2,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,8% – Στα 105 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του Brent

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βρεθεί έδαφος συνεννόησης.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί με τις προσδοκίες να είναι εξαιρετικά συγκρατημένες και να υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Μετά τη συνάντηση, το μεσημέρι,  ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες τόνισε πως οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν άμεσα στα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κερδίζει 1,8%. Επικεφαλής των κερδών είναι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται πλέον κατά 3,1%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο +3,38% ενώ και τα futures της Wall Street ενισχύουν τις ανοδικές τους τάσεις.

Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η οποία κινείται πάνω από τις 880 μονάδες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:15, διαμορφώνεται στις 882,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,27%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 70,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,13%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Coca Cola HBC, της Σαράντης και του ΟΤΕ.

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν με πτώση 6,19% στα 105,52 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό (WTI) βρίσκεται στο 99,16 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 6,4%.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς έχασαν περίπου 7% τη Δευτέρα.