«Κλειδώνει» σήμερα το πακέτο μέτρων στήριξης - Ποιους αφορά

«Κλειδώνουν» σήμερα σε συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει αλλαγές με την πρόσθεση ενίσχυσης νέων κοινωνικών ομάδων ώστε να αυξηθεί το εύρος του αριθμού των δικαιούχων που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Ωστόσο θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις φορολογούμενων που εμφανίζονται φτωχοί στη εφορία αλλά οιίδιοι διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία.

Οι ενισχύσεις θα αφορούν την “επιταγή ακρίβειας”, την έκπτωση και επιστροφή φόρου στα καύσιμα, την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο του μειωμένου ΦΠΑ και την αυξημένη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

«Επιταγή ακρίβειας»

Η καταβολή θα γίνει έως τις ημέρες της Μ.Εβδομάδας πριν από την Κυριακή του Πάσχα έχοντας ως εφαρμογή το μοντέλο του επιδόματος Χριστουγέννων με περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπου η σύνταξη τους δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ (για το φορολογικό έτος 2021). Δεδομένο θεωρείται ότι και σε αυτή την καταβολή που θα είναι 250 ευρώ εφάπαξ θα δουν χρήματα περίπου 170.000 ΑμεΑ, διπλό επίδομα οι δικαιούχοι ΚΕΑ, ενώ θα προστεθούν οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21,οι μονογονεικές οικογένειες ,και τα άτομα με αναπηρία.Θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνιοι και επιδούμενοι άνεργοι .

Έκπτωση και επιστροφή φόρου στα καύσιμα

Με βάση τα δημοσιονομικά διαθέσιμα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις και στο μέτωπο των καυσίμων λόγω των εξωφρενικών ανατιμήσεων που έχουν επέλθει.Πιλότο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός αντίστοιχος με αυτόν των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης .Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία “Μητρώου Δικαιούχων έκτακτων παροχών” μέσω του οποίου θα χορηγούνται εκπτώσεις η επιστροφές φόρου στα καύσιμα.Για να εγγραφεί κάποιος σε αυτό θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμμένα εισιδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, ο φόρος καυσίμων (ΕΦΚ η ΦΠΑ) θα μειώνεται ή θα επιστρέφεται εκ των υστέρων, μετά την αγορά του στο πρατήριο η με την προμήθεια.Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο ,ανεξάρτητα από τις αγορές καυσίμων των δικαιούχων,να λαμβάνουν από το κράτος στον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα ποσό κάθε μήνα ανάλογα με τις ανατιμήσεις των καυσίμων..Το σχέδιο αυτό ενίσχυσης ωστόσο παρουσιάζει δυσκολίες ,καθώς οι τιμές των καυσίμων μεταβάλλονται ημέρα με την ημέρα ,αλλά θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου λόγω τεχνικών δυσκολιών..

Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών

Όσον αφορά τα βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής έχει αποκλειστεί μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες προιόντων ,καθώς το μέτρο θεωρείται ότι δεν θα αποδώσει μιας και η όποια μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές αλλά θα απορροφηθεί από τους προμηθευτές και τους λιανοπωλητές.Το βέβαιο είναι ότι θα ανακοινωθεί παράταση κατά ένα 6μηνο του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει μέχρι στα τέλη Ιουνίου στην εστίαση (καφές,μη αλκοολούχα ποτά κλπ) ,στις μεταφορές (πλοία,μέσα μαζικής μεταφοράς,αεροπορικά ταξίδια κλπ) ,στον τουρισμό ,στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Τέλος,όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ,θα συνεχιστούν κανονικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως ίσχυσε εδώ και 7 μήνες σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Μάλιστα για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα είναι αυξημένες λόγω των χονδρεμπορικών αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.