Αυξημένες οι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Απρίλιο

Αύξηση των ενεργειακών επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το “πακέτο” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Οι αυξημένες επιδοτήσεις θα εφαρμοστούν τον Απρίλιο με βάση τα δεδομένα των αγορών ενέργειας του Μαρτίου τα οποία μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για το διάστημα μέχρι την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 321,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 211,71 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου. Στο φυσικό αέριο η διεθνής τιμή στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε ρεκόρ όλων των εποχών την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας έως και τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να αποκλιμακωθεί σημαντικά στη συνέχεια, στο επίπεδο των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τέλος της εβδομάδας.

Σε επίπεδο τελικού καταναλωτή η τιμή διάθεσης του αερίου από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 0,09705 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα από τον Ιανουάριο οπότε έφθασε στα 0,12531 ευρώ αλλά σε τριπλάσια επίπεδα από πέρυσι (το Φεβρουάριο του 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,02976 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται:

– Για τους οικιακούς καταναλωτές (κυμαινόμενα τιμολόγια, πρώτη κατοικία), 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

– Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

– Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

– Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).