Πτώση στα Χρηματιστήρια- Το αδιέξοδο προσγείωσε τις διεθνείς αγορές

Απογοήτευση στις διεθνείς αγορές προκάλεσε η αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για να βρεθεί λύση στο θέμα της Ουκρανίας, μετά και την άκαρπη συνάντηση του του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αγορά πέρασε σε αρνητικό έδαφος, μετά από ένα ήπιο ανοδικό ξεκίνημα. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 808,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,77% Αρχικά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 828,79 μονάδες (+0,71%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,83%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,64%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-4,82%), της Alpha Bank (-4,50%), της Πειραιώς (-4,42%) και της Eurobank (-3,91%).

Αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 1% μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Ο δείκτης έκλεισε 4,7% υψηλότερα την Τετάρτη στην καλύτερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές των εμπορευμάτων να πέφτουν απότομα.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 2% στις 13.557 μονάδες ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC χάνει 2%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1%. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης του Μιλάνο υποχωρεί 2,5%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πετρελαίου επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα, με την αξία του αμερικανικού αργού να αυξάνεται κατά 4% και τα 113 δολάρια ανά βαρέλι και την αξία του Brent να ενισχύεται κατά 5% και τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.