Στο 7,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός-Σοκ στους καταναλωτές- Ποια τρόφιμα έγιναν ''είδη πολυτελείας''(Πίνακες)

Στο 7,2% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση, καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, καύσιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, λάδια, ψωμί και δημητριακά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022, τον Φεβρουάριο παρουσίασε αύξηση 1,1%.

H αύξηση κατά 1,1% στον πληθωρισμό μέσα σε ένα μήνα αποδίδεται κυρίως στις παρακάτω αυξήσεις:

+2,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά,ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.
+2,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
+0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
+2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• +0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Αυξήσεις σοκ σε καύσιμα και προϊόντα [πίνακας]
Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021, οι πιο σημαντικές αυξήσεις τον φετινό Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων, είναι στο φυσικό αέριο (+78,5%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (+71,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (+41,5%), στα λάδια (+16,8%), τα λαχανικά (+15,2%), το αρνί και κατσίκι (+14,4%) και το ψωμί (+5,9%).

Δείτε αναλυτικά τις αυξήσεις από τον περυσινό Φεβρουάριο μέχρι σήμερα