«Καμπανάκι» της ΕΣΕΕ για αυξήσεις τιμών λόγω δυσκολίας εισαγωγών

«Καμπανάκι» κρούει στην κυβέρνηση η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ) και του ΕΒΕ Πειραιά, δια του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος προειδοποιεί ότι ήδη βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση περίπου 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να διακόψουν, εκ νέου, την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα των προπληρωμών και της πλήρους κάλυψης όλων των εξόδων της αγοραπωλησίας με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει, υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης σε υπόμνημα που έστειλε στην κυβέρνηση, ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους και η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο, αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση κρίνεται ως εξαιρετικά ανησυχητική. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, λόγω απαιτήσεων για εξόφληση μετρητοίς. Επίσης υποστηρίζει πως περίπου 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις.

Η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δισ. ευρώ και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δις ευρώ ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. «Εάν μάλιστα συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά, ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, είναι ορατός», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Στο υπόμνημα αναφέρεται σαφώς ότι περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης «ακριβών» εγγυητικών επιστολών και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα.

Την κατάσταση δυσχεραίνει περαιτέρω το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν χαλαρώσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για τέταρτο χρόνο.