Ματαιώνονται τα σενάρια για νέο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής

Η επιβαρυμένη δημοσιονομική κατάσταση, λόγω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης και των υγειονομικών συνθηκών ματαιώνει τα σενάρια για «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να δώσει πρόσθετη «ανάσα» ρευστότητας στις 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ωφελήθηκαν με το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο την περίοδο της πανδημίας.

Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει από τη μια πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης και από την άλλη μια επιπλέον έκπτωση 15% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ η εφάπαξ καταβολή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Το ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Υπενθυμίζεται ότι το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία θα ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ και δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών δεν θα μπορούσε να μην εισπραχθεί.